UEFA Champions League genomgår sor förändring från 2024/25

UEFA har offentliggjort detaljerna kring den nya strukturen för Champions League som träder i kraft från säsongen 2024/25, vilket innebär större deltagande och en ny ligaform för den inledande fasen.

UEFA har annonserat en omfattande omstrukturering av Champions League som kommer att genomföras från och med säsongen 2024/25. Det nya upplägget syftar till att bredda tävlingen genom att öka antalet deltagande lag från 32 till 36 och ersätta den traditionella gruppspelsfasen med en liga där alla lag rangordnas tillsammans. Denna förändring är resultatet av omfattande samråd med olika intressenter inom europeisk fotboll, inklusive klubbar, ligor och nationella förbund.

I det nya systemet kommer lagen inte längre att delas in i åtta grupper om fyra, utan istället spela i en enda liga där varje lag spelar åtta matcher mot åtta olika motståndare. Detta format garanterar matcher hemma och borta mot olika lag och är tänkt att öka spänningen och konkurrensen genom att ge lag möjligheten att möta en bredare mix av europeiska topplag tidigare i tävlingen.

För de fyra nya platserna i Champions League kommer en att tilldelas till det lag som slutar trea i ligan från den nation som rankas femma enligt UEFA:s koefficientrankning. Ytterligare en plats kommer att gå till en inhemsk mästare, vilket utökar antalet lag som kvalificerar sig genom mästarnas kvalväg. De två återstående platserna tilldelas de nationella förbund som presterat bäst i Europa under föregående säsong.

Det nya formatet innebär även att de åtta högst rankade lagen direkt kvalificerar sig till åttondelsfinal, medan lagen som placerar sig på nionde till tjugofjärde plats kommer att delta i ett utslagskval för att nå samma fas. De som slutar på tjugofemte plats eller lägre elimineras direkt från tävlingen, utan möjlighet att delta i UEFA Europa League.

Även UEFA Europa League och UEFA Europa Conference League kommer att genomgå liknande förändringar, med en utökning till 36 lag i ligaformatet och en garanti för mer varierande och konkurrenskraftiga matcher genom hela tävlingen.

Det nya Champions League-formatet lovar inte bara en ökad spänningsfaktor och fler högkvalitativa matcher för fansen, utan även en starkare solidaritet och finansiellt stöd till europeisk fotboll som helhet. UEFA betonar sitt åtagande att upprätthålla principen om öppen konkurrens och sportsliga meriter, samtidigt som man stärker det europeiska fotbollssystemets grundvalar.

Denna omstrukturering är en del av UEFA:s kontinuerliga ansträngningar att anpassa sig till förändringarna i den globala fotbollsvärlden och säkerställa att Champions League förblir i framkant när det gäller kvalitet och konkurrens.

Källa: UEFA
Foto: GFDL, CC BY-SA 4.0

P